Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mali – ideální destinace pro milovníky přírody

Mali je jednou z afrických zemí, o které toho běžný člověk, který neměl tu možnost se tam podívat, ví opravdu jen pramálo. Přitom je to nádherná země, která návštěvníkovi nabídne snad vše – krásnou krajinu, bohatou historii, zajímavá místa i neméně zajímavou směsici obyvatel. Jde o jednu z esteticky nejatraktivnějších zemí Západní Afriky.

Mali je prezidentská republika ležící ve vnitrozemí Západní Afriky a nemá tak přístup k moři. Rozkládá se v oblasti Sahelu a jižní Sahary, na území, které bylo v minulosti místem největších a nejvýznamnějších afrických říší. Historie je zde cítit na každém kroku. Na severu Mali hraničí s Alžírskem, na východě s Nigerem, na jihu s Burkinou Faso a Pobřežím slonoviny, na západě s Guineí, Senegalem a Mauretánií. Na ploše 1,2 milionů km² žije okolo 14,5 milionů obyvatel.

Mali bylo až do roku 1962 francouzskou kolonií, poté bylo vyhlášeno nezávislým státem. Pozůstatky po francouzské nadvládě zde však dodnes zůstaly. Jde především o francouzštinu, která je v Mali úředním jazykem. Dále se zde mluví také bambarsky, což je nejrozšířenější domorodý jazyk. V roce 2012 došlo v zemi k převratu a prezidentem se stal Dioncounda Traoré. Z hlediska politiky je Mali oproti ostatním státům Afriky velmi demokratickým a tolerantním státem. Je to dáno tím, že žádná etnická skupina neovládá vládu ani ozbrojené síly. Politické strany tak nejsou založeny na etnické příslušnosti.

Mali
Foto: Mali

Mali však patří k nejchudším zemím světa – téměř tři čtvrtiny obyvatelstva žijí v přepočtu za méně než dolar na den, tedy pod hranicí chudoby. Měnou Mali je frank.  Bohužel ani bezpečnostní situace v zemi není dobrá, v současnosti byl dokonce vyhlášen výjimečný stav. V současnosti je tedy doporučeno se cestám do této země zcela vyhnout. V oblasti severního a středního Mali totiž operují teroristické skupiny, proti nimž je veden vojenský zásah. Nebezpeční únosů turistů je tak velké. Ostatní části země jsou pak relativně bezpečné, i když i zde je třeba si dávat pozor na pouliční kriminalitu. O aktuální situaci je dobré se informovat na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR. Pokud to bezpečností situace v zemi dovoluje, je nejvhodnější dobou pro návštěvu Mali období sucha trvající od listopadu do února.

Povrch Mali je kopcovitého rázu, pouze na severu země je krajina monotónně plochá, protože sem zasahuje Saharská poušť. Kromě údolních rovin a pískovcových plošin můžete v zemi najít také horský masív. Ten se rozkládá na hranicích se státem Burkina Faso a nejvyšším vrcholem je unikátní stolová hora Hombori Tondo měřící 1155 metrů nad mořem. Severní část země se potýká s nedostatkem vláhy. V oblasti Sahelu a Sahary panuje horké kontinentální podnebí, kde téměř nedochází ke srážkám a noci jsou zde chladné. V 80. letech zemi postihla katastrofální sucha, která měla dopad na ekonomiku celé země. Pouze na jihu Mali, kde protéká mohutná řeka Niger s četnými rameny a přítoky, je vegetace bohatší a najde se zde trocha obdělávané půdy.

Mali - dogonská stavba
Foto: dogonská stavba

V zemi žije přibližně 20 kmenů, které mají bohaté historické a kulturní tradice a vzájemně se tolerují. Obyvatelé těchto kmenů se nejvíce soustřeďují v okolí řeky Niger, na níž se rozkládá i hlavní město Bamako. Nejvýznamnějším a nejpočetnějším kmenem jsou Bambarové. Pouhá třetina obyvatel je gramotná a kolem 90 % Malijců vyznává islám. Jediným neislámským etnikem jsou Dogoni. Příslušníci většiny těchto kmenů se živí především pastevectvím, se svými zvířaty však musí občas migrovat za vodou. Země disponuje až pětimiliónovými stády ovcí, koz a skotu – pastevectví zde má velký význam. V zemědělství je nejvýznamnější pěstování bavlny, hlavními plodinami jsou pak proso a sorgo (čirok). Dále se pěstuje rýže, kukuřice, cukrová třtina a podzemnice olejná. Významný je rovněž lov ryb v Nigeru.

A co vše je možné v Mali vidět? Tím prvním, co turisté navštíví je téměř dvoumilionové hlavní město Bamako, které však nestojí za příliš dlouhou zastávku. Zajímavé jsou pouze hudební noci v Bamaku. Ve městě se totiž zrodilo západoafrické kombo, živá hudba je zde slyšet na každém kroku. Druhým významným městem je Ségou s cca 100 tisíci obyvateli. Jde o klidné centrum, které bývalo dříve střediskem francouzské koloniální moci. Za Ségou je možné narazit na Djenné, starobylé město, jehož dominantní stavbou je hliněná mešita. Údajně je největší stavbou z hlíny na světě a právem byla zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. 

Odtud je možné se dostat do země Dogonů, lidí, kteří své domovy vystavěli vysoko na útesech. Známá jsou jejich pohřebiště, ale také tradiční výroba oděvů a tance v maskách. Obyvatelé zde žijí starodávnými tradicemi a nejsou ovlivnění vnějším světem. K velkým zajímavostem této oblasti patří území s názvem Útes Bandiagara (Falaise de Bandiagara), kde se nachází četná obydlí a duchovní stavby, které jsou dědictvím tradičních kultur. Útes Bandiagara byl v roce 1989 zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Djenné - hliněná mešita
Foto: Djenné - hliněná mešita

Dalším legendami opředeným místem je Timbuktu – město ležící na hranici Sahary, kterému se proto přezdívá „Brána do Sahary“. V minulosti to bývalo velmi prosperující centrum a místo islámských scholastiků. Toto prašné město dodnes žije ze své minulosti a přitahuje návštěvníky z nejrůznějších koutů světa. Je známé svými hliněnými stavbami a hrobkami. Timbuktu je také jedním ze svatých měst islámů. V jeho okolí je možné se setkat s Tuaregy, nomádským kmenem severní Afriky. Ve středu země se na řece Niger rozkládá město Mopti, které proslavil jeho rušný říční přístav. K přepravě lidí i zvířat slouží velké vydlabané kanoe – pinassy.

Mali je ideální destinací rovněž pro milovníky přírody, v zemi se totiž rozkládá několik parků a rezervací, které jsou domovem divoké zvěře. Na své si zde přijdou také nadšení pozorovatelé ptáků, kterých zde žije více než 600 druhů. Na severu země leží odlehlé město Gossi, v jehož blízkosti se rozkládá stejnojmenné jezero. To je každoročně v lednu cílem obrovského sloního stáda o cca 600 jedincích, jež do těchto míst přichází z Burkiny Faso. V únoru a březnu se pak sloni přesouvají na západ k Hombori. Kolem Hombori se vyskytují zajímavé skalní útvary vysoké až 600 metrů, které jsou velkým lákadlem pro zkušené horolezce. Ve skalní oblasti s názvem Main Fatima se tyčí několik skalních jehel, z nichž nejznámější a lezecky nejvyužívanější jsou Kaga Pamari (menší) a Kaga Tondo (větší). V blízkosti tohoto místa je možné se oddávat ještě dalšímu adrenalinovému sportu a tím je lyžování na písečných dunách.

- jap - 

Další články z Mali: 
Timbuktu - město opředené legendami
 

Článek byl zobrazen 8 145 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko